fredag 25 januari 2013

v.4

Goddag!

Vi måste först få börja med att berömma alla eleverna i klass fyra. Trots kallt och bistert klimat de senaste dagarna så har det inte varit några dystra miner. Alla är ute och leker hela rasterna och det är full aktivitet. Det är fotboll, bandy, tagen i Mexico osv. Jätteroligt!






Cassandra och Emma berättar lite om veckan som gått:

I måndags jobbade vi bara med Kapellbacken. Vi satt i grupper och skissade vad vi ville att det skulle bli på det stora grönområdet. I tisdags hade vi slöjd, både textil och trä. På musiken jobbade vi med visor. Vi fick lära oss om vad som är skillnaden mellan visor och låtar. På idrotten så spelade vi handboll, det var kul tyckte dom flesta. På engelskan jobbade vi med kapitlet "Whats sport do you like?". På SOn jobbade vi med landskapet Jämtland, det är det näst största landskapet, efter Lappland. I tisdags sista timmen skulle alla måla framsidor till huset. I onsdags fick vi en ny mattebok, förut hade vi 4A och nu har vi 4B boken. På matten startade vi upp kapitlet Tid och temperatur. Vi lärde oss om månaderna, veckorna, dygnen, timmar och sekunder. I ondsdags satt vi i grupper och berättade för varandra om den religion vi hade fått att jobba med. Det var religionerna Kristendom, Judendom, Islam, Hinduism och Buddhism. Vi har lärt oss massor om religionerna. På rasterna har dom flesta killar spelat fotboll och bandy, några har lekt frystagen i det kalla vädret. Idag ska vi ju ha engelska och NO med den bästa Elisabeth! Och vi ska också ha bild med den bästa Anna! Och såklart ska vi ha EQ med den bästa Nina!
                                                                            / Cassandra och Emma


Den här veckan har verkligen gått i grupparbetets tecken. Eleverna har arbetat med grupparbete på SOn med våra världsreligioner, på NOn och så hade vi en heldag med arbete i grupp när vi arbetade med skisserna till projekt Kapellbacken. Eleverna har verkligen fått träna sin förmåga att arbeta i grupp!
Alla elever tog, förra veckan, reda på mer om en varsin religion - i grupper. Den här veckan splittrades dessa grupper och alla fick nu sitta i nya grupper. I dessa grupper fanns representanter från alla fem världsreligionerna. Eleverna fick så delge och berätta för varandra om "sin religion". De hade bland annat tagit reda på om de heliga skrifterna, heliga platser, om religionernas gudar och hur många utövare det finns i världen.
De fick också välja hur de vill visa vad de lärt sig om religionerna - antingen prov eller att skriva en rapport.
Arbetet med detta fortsätter nästa vecka. Om man valt rapport får man börja skriva på sin rapport på onsdag. Om man valt prov får man istället börja träna till provet den dagen. Onsdagen den 6 februari, är provet, för de som valt det. Den dagen ska också rapporten lämnas in.

Grupperna berättar för varandra om "sina" religioner. 

Ritningar till projektet Kapellbacken
Många idéer fanns, spännande att se slutresultatet

På NOn var det, som sagt var också grupparbete i veckan. Varje grupp har fått ett ämne som ska redovisas v.5.
Ämnena är:
1. Människan och skogen
2. Skogen
3. Vattnet
4. Värna om miljön
5. Människan och jorden

 De ska presentera sina arbeten med ett collage. När vi gjort detta har vi jobbat färdigt med Natur&Miljöpärmen.


Vår praktikant Katarina, från Barn&fritidsprogrammet på Boberg  får också hjälpa till (övre bilden till höger).
Katarina ska vara hos oss v.4-6. Hon är i båda klasserna.




Vi har även räknat årsringar på en gran. Det viktiga var att lägga på 3 år till det resultat man fick (ett år för toppen på granen och två år för roten). Alla som räknat rätt var med i en utlottning av en liten uppmuntran för att ha svarat rätt.
Benjamin i 4A och Siri i 4B blev vinnare. Grattis!

På matten har vi denna vecka börjat arbeta med kapitlet som handlar om tid och temperatur. När detta område är klart ska eleverna kunna:

  • Enheterna år, månad, vecka, dygn, timme, minut och sekund
  • Läsa och skriva datum
  • Leta reda på uppgifter i almanackan
  • Avläsa klockan och skriva klockslag med siffror
  • Läsa av termometern
Vi har lagt ut vår LPP för "tid och temperatur" här på bloggen - titta gärna på den.

I Måndags utgick idrotten eftersom vi hade fullt upp hela dagen med våra skisser till projekt Kapellbacken.  Igår, torsdag, provade vi på att spela handboll. Det var full fart, kämpaanda och positiva miner. Många ville spela mer! :)
Melvin N och Kevin ska göra ett upphopp à la basket :). 
På bilden jobbar vi med reklam. Grupperna har idag påbörjat att göra egna reklamannonser. Det fanns flera olika produkter att välja mellan...


Nästa vecka:

Malin är ledig måndag och tisdag. På måndag jobbar Anette Kempe i klassen.

På måndag åker vi skidor i elljusspåret.

Vi påminner igen om att vi nu har en jättefin skridskobana på skolan. Ta gärna med skridskor och åk på rasterna!

Till måndag har eleverna läsläxa, kapitel 15 "Häxan" och matteläxa som handlar om datum och år, månader, veckor och dygn. Till veckan kommer vi även att börja träna på klockan. Det finns elever som tycker att detta är svårt. Träna gärna extra hemma. Ett tips är att använda sig av www.kunskapstjärnan.se.


Ha en trevlig helg, alla där ute i kylan.

//alla vi i år 4


PS. Skriv gärna en kommentar när ni varit in och läst :) DS

1 kommentar:

  1. Vilka härliga utevinterbilder. -18 är väl inget. Vi bor ju i Norrland.
    Oj vilka roliga namn på reklamen.
    Inger

    SvaraRadera