fredag 11 januari 2013

v.2

Så är vi redan en vecka in på vårterminen.

Här skriver Madde och Jonna lite om veckan som gått:

Hejsan!

Den här veckan har vi hållit på med en massa saker. Det som vi tror många av oss tyckte var kul tror vi är madrassåkningen i elljusspåret! Det tror vi att de tyckte var roligt :)
I SOn den här veckan har vi jobbat med religion, vi lärde oss om olika världsreligioner i olika länder och att man bland annat kan tro på olika saker som buddism och hinduismen. I SOn har vi även jobbat med Dalarna. Vi tittade på film om Dalarna och skrev i våra Sverigeböcker.
På svenskan har vi skrivit om huset. Många var tvungna att ta hem huset som läxa eftersom att vi skulle ha hunnit med minst kapitel sex i boken.
I matten har vi gjort undersökningar och jobbat mycket med diagram. Vi fick själv välja vilken undersökning vi skulle göra. Det fanns fyra papper att välja på. Ett papper innehöll vilken månad man är född i, och man skulle gå runt i byn och fråga personer. Andra pappret skulle man fråga vilket tv-program man gillade mest av dom vi själv hade skrivit upp. Tredje papperet stod det att man skulle gå runt i byn och titta vad bilarna hade för färg eller vilket slags bilmärke de hade. Det sista och fjärde papperet skulle man gå runt och fråga hur många syskon folk hade, Madde fick mest eftersom hon har sex syskon!
Vi har också haft NO. På NOn har vi fått gjort ett experiment. Vi fick tre små glas med som Elisabet säger att det är olika saker i men ingen kände någon skillnad.
Sista saken är att påminna om matteläxan till måndag v. 3.

/Madde och Jonna


Vi har arbetat med tabeller och diagram i matten denna vecka. Vi började med att titta på den Lokala Pedagogiska Planeringen för området. Det blev också en del prat om de olika betygsstegen...
Onsdagens och torsdagens mattelektioner var eleverna ute i par och gjorde olika undersökningar. Det mest spännande som hände var nog när eleverna var ute på byn för att göra sina undersökningar och kom tillbaka med stora ögon och berättade att det var MASSOR med vatten vid Konsum :).
På måndag är det dags att göra diagram utifrån de undersökningar som genomförts.

I torsdags spenderade vi en hel, härlig eftermiddag vid elljusspårets start. Där åktes det madrass och eleverna lekte i skogen, i två timmar.








På NO-lektionerna har vi pratat om vatten. Eleverna har bland annat smakat på vatten i tre olika små glas och sedan fått rösta om i vilket glas deras favoritvatten fanns. Det de inte visste då var att ett glas var "vanligt" kranvatten, och två var vatten köpta på flaska. Vilket vatten som "vann"? Resultatet kommer...




På SOn påbörjade vi vårt arbete om de fem världsreligionerna. Det var roligt att de det stora intresse som fanns och de många frågor som dök upp när vi hade genomgång på smartboarden med ett bildspel. Vi såg också en film. Nästa vecka ska vi arbeta i grupper med de olika religionerna. De olika grupperna kommer att få en varsin världsreligion och ta reda på mer och fylla i en tabell.

Vi har fortsatt med Huset på svenskan. Flera elever har fått med sig läxa hem för att de ska ta igen lite eftersom de har många kapitel kvar att skriva. Vi har satt en deadline med sista dag för "Huset"-arbete i skolan till 29/1.
På svenskan har vi även arbetat med läsförståelse och Språklära. Den lektionen avslutade vi med att se andra serien om Holger Nilsson och Mårtensens äventyr i "Geografens testamente". Spännande! I denna del är de ute i hela Norden och ska lösa ett mysterium som verkar ha kopplingar till Vikingatiden....

Vi har inte haft någon engelska denna vecka, men idag fredag, kommer första läxan efter lovet. Det kommer att vara några förändringar där hur den ska göras. Hemskick om detta kommer!


Nästa vecka:

Vi har idrott inne nästa vecka, så se till att ta med idrottskläder och handduk till måndag.

På onsdag är det elevråd, så innan dess kommer vi att ha klassråd i klasserna.

På fredag kommer Pernilla Ehn hit från kommunen för att berätta mer om den tävling som vi ska delta i, som handlar om hur området kring Kapellbacken ska utformas. Veckan efter startar vi upp arbetet med denna tävling under en heldag. Fundera gärna tillsammans hemma över idéer kring vad som skulle kunna finnas på grönområdet kring Kapellbacken redan nu!

Vi fortsätter att jobba med tabeller och diagram på matten. Eleverna kommer att få en ny läxa som handlar om detta.

Det är dags att börja leta fram längdskidor och pjäxor...det är snart dags att ta en tur i spåret! :)

                                             Ha en bra helg önskar alla vi i fyran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar