fredag 9 november 2012

Vecka 45

Hej där hemma!

Veckorna rullar på snabbt och denna vecka har om möjligt gått ännu snabbare.

Gustav och Theo börjar att berätta om veckan som gått:

På  musiken så har vi dansat till en låt som heter Gangnam Style. På idrotten har vi spelat volleyboll. Det var svårt. På NO:n har vi  pratat om fotosyntes. Foto betyder ljus och syntes betyder sätta ihop. På svenskan har vi jobbat med språklära och huset. På matten har vi jobbat med 9:ans tabell och geometri. På syslöjden
har vi sytt. På engelskan har vi övat på plural och is, are och am och a och an. Vi har börjat med ett nytt ämne. Det är samhällskunskap. Då jobbade vi med vårt samhälle.

Hej hopp från Gustav och Theo




Vi har arbetat med Tangrampussel i 4B. Först fick vi höra en berättelse från Kina som handlade om en kejsare som kom på Tangrampusslet. Sedan fick alla de sju bitarna och skulle försöka bygga en kvadrat av bitarna. Klurigt!
Efter några ledtrådar så fick vi till det!
Uppgifterna fortsatte med att vi skulle räkna ut omkretsen på den färdiga kvadraten, den ena stora triangeln och parallellogrammet. Ett bra sätt att se om begreppet omkrets fastnat, och om alla kommer ihåg vad ett parallellogram är. Som avslutning skulle vi sedan bygga ihop figurer utifrån ett stencilblad med flera olika figurer. Vi fick välja själva vilka figurer vi skulle försöka klura på. Det var bland annat ett ljus, en hare och en svan. Detta provar 4A på till veckan.

Noel och Kevin räknar ut omkretsen på den färdiga kvadraten.

Viktor och Sway

Emma och Mathilda klurar.

En svan

Nom och Miranda får till en kvadrat.

Anja och Hind övar på geometri

Axel och Therese kämpar på

Arbete i grupp för att lösa lite klurigare uppgifter i geometrin.

Ida mäter

 På idrotten provade vi på att spela volleyboll. I måndags tränade vi på olika slagtekniker - fingerslag och baggyslag. Sedan spelade vi på småplaner.
I torsdags fick eleverna prova att spela volleyboll på stor plan och med det stora, höga nätet. Det var inte lätt, men alla försökte och vi fick tillslut till några fina pass.




Vi har avslutat Vikingatiden veckan innan lovet och började denna vecka med ett nytt projekt som heter "Vårt Samhälle". Där ska vi lära oss om hur ett samhälle fungerar, relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion och demokrati och hur demokratiska beslut fattas.
 
Lärarna på skolan har fått fortbildning i materialet, se här:  http://dagbladet.se/nyheter/ange/1.5225088-larare-utbildades-i-entreprenorskap



 
 
På engelskan har vi haft en repetitionsvecka, där vi har övat vidare på plural (flertal), a och an och ordet: är, som på engelskan har tre översättningar, am, is och are. Vi arbetade med stenciler och spel för att öva detta.
 






 
 
 
När vi hade bild gjorde vi musikdjur, man väljer en lapp med et instrument och en lapp med ett djur och så gör man en blandning av dessa två, det blir riktigt roliga bilder. Fantasin flödade.
 
 

Elvira och Celina passar på att måla sin runskrift på runstenarna när de var klar med sitt musikdjur.

Sadeq väljer ett instrument och djur.
 

 
Nästa vecka:

Nästa vecka ska vi börja på ett nytt kapitel i matten, det handlar om multiplikation och division. Där kommer vi att vara hjälpt av att vi har haft multiplikationsläxa i flera veckor.

På svenskan jobbar vi på med Huset, vårt stora skrivprojekt denna termin, läsförståelse och tyst läsning.

Vi fortsätter att jobba med Sveriges landskap och åker nu till Småland, samt jobbar med vårt samhälle.

Många börjar på med utvecklingssamtal och på idrotten och engelskan kommer vi att vara helklasser, alltså 4A för sig och 4B för sig. Och några kommer att ha samtal under denna tid.
 
Vi ses i veckan (eller nästa)!
 
 

3 kommentarer:

  1. Hej alla glada!!! Nu har det gått en vecka sedan lovet. Jag hoppas att alla har haft ett bra lov. Nu är det bara att kavla upp ärmarna igen och fortsätta till jullovet. Snart är snön här och då blir allting mycket roligare. Ha en trevlig vecka och fortsätt att vara duktiga som hittills. Man blir så glad när man läser vad mycket roligt ni ha för er. Varma kramar till er alla.
    Anna Maria Vintersten/Elias mamma

    SvaraRadera
  2. Hej på er alla!

    Så roligt att se allt ni hinner med, ni gör det verkligen bra!

    Kämpa på!

    Johanna (mamma till Elias L)

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Härligt med glada o pigga barn efter lovet. Inte långt kvar nu till jullovet :)

    Linda/ Benjamins mamma

    SvaraRadera