fredag 16 november 2012

Vecka 46

Hejsan!

Den här veckan börjar vi med att Melvin K och Elias berättar om veckan som gått:

Vi har jobbat på med vårt samhälle och i ett av husen så fanns det en tom lokal som nu är en veterinär. Det har vi röstat fram. Vi lärde oss  vad ett samhälle är.
Vi har lärt oss om Småland och där finns det många glasbruk.
På idrotten i måndags körde vi paintball och det var kul.
På träslöjden så gör Elias en skål och Melvin K ett litet skåp och Siri gör ett fågelbord. På syslöjden syr dom en massa saker.
På engelskan har vi lärt oss hur man säger ett telefonnummer och home sweet home= hem ljuva hem.
Vi håller på att skriva en bok som heter Huset man lär sej att skriva bättre. På lärsförståelsen  lär vi oss att  läsa bättre och förstå vad vi läser.
Förra veckan dansade vi till "gangnom style" på musiken.  Den här veckan fick vi rappa på musiken och så lärde vi oss om noter.
Vi har lärt oss mer om multiplikationstabellerna. Den här veckan hade vi nians tabell. Vi fick 25,7/30 i medel och vi har jobbat i matte boken och tränat på att räkna gånger 10 och100. 

                                                   Melvin K och Elias


På idrotten lekte vi "paintball". Vi byggde upp en bana, full med hinder att gömma sig bakom. Så fick lagen på sig västar med kardborre. På planen fanns ca 20 små tygbollar som lagen skulle kasta på varandra. Om bollen fastnade var man bränd - och fick gå och byta av en spelare som satt på bänken och väntade. Det var full fart och alla kämpade för allt vad de hade. På torsdagen hade Malin idrotten och då spelade vi spökboll.

På matten har vi arbetat med "multiplikation och division". Vi har bland annat tränat på att räkna ut multiplikationer med 10 och 100 och att räkna ut multiplikationer med metoden "talsorterna var för sig" tex. 3*121 = 300 + 60 + 3 = 363.  Vi har gjort ett multiplikationsspel i par och vi har på andra sätt tränat på multiplikation.  Bland annat så ser vi här William och Cassandra när de försöker hitta ett par i ett multiplikationsmemory.


På SOn fortsatte vi med Sveriges landskap och hamnade denna vecka i Småland. Vi lyssnade på ett nytt kapitel om Adam i "Kompassresan". Adam och hans pappa är nu i just Småland och de besökte bland annat ett ställe där man gjorde nya saker av gamla återvunna glasflaskor. Vi såg sedan en film på youtube där vi fick se på en tjej som var glasblåsare. Hon gjorde flera vacka glasföremål. Vilket hantverk!
Vi såg också en film om Småland. Arbetet med Småland avslutades med elevernas egna texter, där de berättar om landskapet och själva väljer ut vad de vill berätta om.
4B hade även gjort egna tipsfrågor. De fick handla om något av de landskap som vi arbetat med under hösten.  De gjorde tre var och en fråga från varje elev valdes ut. Dessa frågor sammanställdes sedan så att det blev 19 intressanta frågor om de olika landskapen. Frågorna skickades även till 4A.

Kan ni svaren på dessa frågor?

Halland brukar kallas Sveriges…
1. SommarställeX. Badbalja2. stenstad
 
Vad heter vattnet utanför Bohuslän?
1. BottenhavetX. Östersjön 2. Skagerak

På samhällskunskapen fortsatte vi med "Vårt samhälle". Denna vecka skulle eleverna komma överens om vad som skulle hända med den tomma lokalen som fanns i deras lilla "fantasisamhälle". I övningen tränas bland annat  samarbete, att argumentera och att delta i olika demokratiska processer. De fick träna på öppen omröstning, genom handuppräckning och sluten omröstning, genom röstlappar. I flera steg arbetade klasserna med att ta fram den verksamhet som de tyckte var bäst för deras samhälle. Det blev flera diskussioner som handlade om vad som behövs för att ett samhälle ska fungera. Tillslut fick 4A Erikshjälpen till sitt samhälle, och 4B fick dit en veterinär. Vi har omtänksamma elever i våra klasser :).

NO: Klasserna lär sig om fotosyntesen. Här spelar de upp en teater... Eleverna spelar rollerna som klorofyll, koldioxid, syre, socker, vatten, sol och jord/mull.







4A har börjat få besök av Albin som snart ska börja i klassen. Han är med på onsdagseftermiddagarna för att lära känna klassen. Albin har flyttat hit till Ånge från Kölsillre. Välkommen hit!


Nästa vecka:

Vi fortsätter arbeta med "multiplikation och division" i matten. Nu kommer vi att träna på kortdivision.

I svenskan arbetar vi vidare med "Huset", läsförståelse och vi läser tyst som vanligt, varje morgon.

I "Vårt samhälle" ska vi fundera vidare på hur ett samhälle är uppbyggt. Då kommer vi att just bygga upp ett eget samhälle - i grupper.

Vi ska besöka Öland på vår resa genom Sverige.

På onsdagen är det elevråd.

Vi kommer att åka skridskor på ishallen två torsdagar framöver, så det är dags att leta fram skridskorna ur gömmorna :). Ni kan även börja fundera över var ni vill göra er prao (två dagar) som kommer att äga rum i slutet av terminen. Mer info om både skridskoåkning och prao är på gång.

Ha en bra helg!

// från alla oss i fyran






3 kommentarer:

  1. Ni verkar ha haft en bra vecka! Härliga bilder.
    Ni hinner verkligen med mycket på en vecka!

    Johanna (mamma till Elias L)

    SvaraRadera
  2. Bra jobbat!
    Det är så kul och spännande att läsa och se vad Ni gjort under veckan.
    Tack för en fin blogg. Hälsningar Eva ( Agnes mamma)

    SvaraRadera
  3. Såg spännande ut med teater :) Och paintboll måste varit jätte kul. Ni jobbar på bra!

    Linda (Benjamins mamma)

    SvaraRadera