fredag 30 november 2012

Vecka 48

 


Hej!

Vi har öppnat första luckan i vår jul kalender. Den här veckan på matten har vi haft diagnos på division och multiplikation. På SO har vi jobbat klart på vårt samhälle. Vi har lärt oss att man behöver att betala mycket skatt ibland beroende på hur man tjänar.
Multiplikationsspel

På svenskan fick vi jobba med läsförståelse i par för första gången.
På musiken fick vi sjunga staffan var en stalle dräng!
Tjejerna fick testa killarnas roller och killarna fick sjunga tjejernas roller.
På idrotten så lekte vi en lek som heter befriare och spejare.
Vi har haft glosor på engelskan.
Vi har har haft genomgång inför prao och elevens val veckan.


 



Spelet: Tårtan

 
Vi löste en riktigt klurig kluring i par. Här gällde det att läsa noga!
När vi hade löst de kluriga frågorna så jämförde vi svaren. 
Många hade olika svar på de kluriga frågorna. 
Men till sist så kom vi allihop fram till svaret!!!  
                   
Olles hylla är full med olika leksaker - men vilken leksak ska in på vilken plats?
                                                                                                  Av Siri och Lena


På samhällskunskapen fortsatte vi med "Vårt samhälle". Grupperna fick först redovisa och berätta om de samhällen de själva byggt. Vi upptäckte att alla inte alls valt samma service till sitt samhälle. Det var endel svåra val att välja mellan; skola, brandkår, statshus, sjukhus....vad är egentligen viktigast om man inte kan ha allt?



Nästa pass med "Vårt samhälle" handlade om offentlig och privat sektor, och det handlade om att ala betalar skatt. Eleverna fick ett varsitt yrke - här nedan ser vi Oliver som är politiker och Miranda som är frisör. De presenterade sina yrken och sedan fick alla i den privata sektorn lön. När de fått sitt  funderade vi över varifrån den offentliga sektorn får sin lön...och helt plötsligt blev alla yrken ur den offentliga sektorn av med 30% av sin lön :).
Pengar utbetalades...och genast upptäckte flera av de som fått lämna ifrån sig skatt, att de offentliga minsann hade kvar all sin lön. Då kom vi på att de såklart också betalar skatt.
Ett jättebra sätt att visa vad som händer med våra löner och var skatten tar vägen.
De pengar som kommunen sedan fick över fick eleverna fundera över vad de skulle vilja använda dem till - om de fick bestämma...
Här ser vi Miranda och Oliver visar korten som vi hade. 
Vi har haft huset och språklära på svenskan. Halva klassen har haft slöjd och halva klassen hade svenska och matte. Efter lunch så bytte vi så dom som hade slöjd gjorde svenskan och matte och dom som hade svenska och matte fick ha slöjd.
På NO har vi lärt oss om de fyra elementen som är: jord, eld. vatten och luft.
Vi kollade på en 30min lång film.  
(några rader till av Siri och Lena)    



På matten har vi fortsatt räkna med division och multiplikation. Den här veckan har vi lärt oss räkna med kortdivision. Vi hade diagnos i torsdags, så till veckan ska vi repetera och utmanas.

Vi lärde oss mer om Västergötland på geografin, men arbetade bara en lektion med detta den här veckan eftersom vi lade mer tid på "Vårt samhälle". Nästa vecka åker vi mot Värmland.


Nästa vecka:

Vi har lämnat ut blanketter inför Elevens val-veckan. Vi vill att eleverna, innan fredag, ska ha fyllt i vad de önskar göra varje dag; för-och eftermiddag. De ska också skriva ett förstahandsval och ett andrahandsval på varje pass. Två av dagarna ska de ha PRAO. De dagarna väljer de inget på "skolschemat".

På torsdag ska vi åka skridskor i ishallen. Vi går från skolan efter lunch, i gemensam trupp. Klockan 13.30 slutar vi, vid ishallen. De som vill slutar där då, resten går tillsammans med oss tillbaka till skolan.

På måndag och tisdag kommer Christoffer Strandin vara hos oss på prao. På idrotten ska han visa några innebandyövningar så ta gärna med en egen innebandyklubba om du har.

Ha en trevlig första advent!

                          // alla vi i fyran :)
                                       



1 kommentar:

  1. Va mysigt ni ser ut att ha det. Hoppas alla har haft en trevlig första advent, nu närmar sig jul med stormsteg. Ha det så bra allihop.

    Kramar från Linneas mamma.

    Helene

    SvaraRadera