fredag 31 januari 2014

v.5

Hej!

Denna vecka skriver William B och Gustav bloggen.


Veckans berättare:

Vi har lyssnat på många berättare denna vecka. Det är spännande att höra vad alla vill berätta om. Vi har lärt oss mer om bland annat katter, pilbågsskytte, Gotland, bergsklättring, Stockholm, Maroco, Mexico, hamstrar och golf. Här ser ni en redovisning om Thailand:



 

Svenska:
Vi har jobbat med grammatik med Elisabeth. Vi jobbade med adverb-sättsadverb, tidsadverb och rumsadverb. Ett adverb beskriver hur något görs. Vi har också jobbat med tummen upp, där det handlade om repotage denna vecka. Vi läste sedan artiklar från både Dagbladet och Sundsvalls tidning.



Matte:
Vi har jobbat med bråk, procent och decimalform. Vi spelade mattespel och vi gjorde quiz på datorn under fredagslektionen.



Bilder från Quizen. Malin studerar noga vilka resultat som kommer in.

De som inte gjorde quiz, spelade bråk-procent-decimaltalsspel.

Engelska:
Vi har jobbat med chapter 12 där fick vi lära oss fakta om Indien. Vi jobbade i grupper och översatte texten från engelska till svenska. Det fick vi sedan läsa upp inför klasskamraterna.


 Idrott:
Vi har gjort styrketräning. Tex plankan,armhävningar,hopprepp.
 Uppvärmningslek; tunnelkull. På uppvärmningen så gjorde vi häxkull.

NO:
Den här veckan har vi börjat lära oss om människokroppen. Vi började med huden. Vi såg en film och sen fick vi göra arbetsuppgifter. Vi gick igenom vårt kemiprov. Det hade gått bra tyckte Elisabeth. Hon tog fram ägget utan skal som legat i sirap och vatten-det hade blivit mindre. Äggulan hade stelnat. Att det blivit mindre berodde på att vattnet i ägget hade gått ut till sirapen-det krävs mer vattenmolekyler för att bilda sirapen som är söt. Det här kallas för osmos.



Tjejerna har fortsatt med tekniken och sina mekaniska djur.



Bild:
Vi har fortsatt med våra collage. Skrivit texter och klistrat upp vårt självporträtt.

Fred och Therese väntar spännt på sina texter. Kopiatorn har levt sitt eget liv denna vecka och inte gjort som vi vill...

SO (samhällskunskap):
Vi har bildat familjer och räknat ut vilka inkomster och utkomster en familj har under en månad. Arbetet fortsätter nästa vecka.

Alla familjer hade olika förutsättningar, tjänade olika mycket i lön, hade olika många barn och hade olika boendekostnader.

Max "familj" har lite dåligt med pengar och funderar hur han kan tjäna lite extra. Han kommer på att han ska ha lite egna boskap hemma så han kan sälja kött. Ringer hem till riktiga pappa och frågar hur mycket man tjänar per kg.

En annan bra idé var att "familjen" tog kontakt med en annan "familj" med bertydligt högre inkomst och frågande om de inte skulle kunna tänka sig att bjuda hem dom på middag iallafall en gång i veckan.

Jonathan kollar om han har råd att köpa hockeyutrustning.

"Familjen" högst upp består av en ensamstående mamma med fyra barn. Här var det knapert med pengar. Familjen funderar hur de ska få ihop det? Har de en sådan tur att de vinner på triss? Funderingarna gick ett tag på att råna en bank, men familjen tog sitt förnuft till fånga och lade idéen på is.

Många funderingar i "familjen" under...Har vi råd med bil? Vilken bil ska vi köpa i så fall? Vad blir den totala månadskostnaden med lån, bensin och försäkring? Kan vi minska på månadskostnaden genom att köpa en billig bil?


Nästa vecka:

Måndag:
Vi åker skridskor på Idrotten.
Läsläxa och matteläxa

Onsdag:
Glosor

Torsdag:
Vi åker skidor på Idrotten.

KOM IHÅG ATT MÅNDAG OCH TISDAG VECKA 7 ÄR ELEVERNA LEDIGA!

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar