lördag 25 januari 2014

v.4

Hej!
Den här veckan berättar Noel och Benjamin om vad vi gjort.

Idrott
På idrotten lekte vi General och Spion och en variant av paintball det var roligt :) :D På General och Spion samarbetar lagen med att lista ut vem som är Generalen. Generalen kan ta alla utom Spionen men Spionen kan bara ta Generalen, det tycker vi är spännande o roligt.  


Engelskan 
Vi har jobbat med possessiva pronomen och läst i chapter 11 den handlade om Gandhi. Han jobbade mot rasåtskillnad (apartheid). Han blev mördad 1948 alltså för 66 år sen den 30 januari.

Svenska 
Vi arbetar med boken TUMMEN UPP där vi får träna på läsförståelse. Den här veckan arbetade vi med en  faktatext om judarnas getton under andra världskriget. Det blev en hel del diskussioner kring det ämnet. Vi pratade om olika läsförståelsestrategier, och hur man kan förbereda sig innan man läser en text för att förstå den. Tex så är det viktigt att fundera lite innan man börjar läsa: vad tror vi att texten handlar om genom att se på rubrik och bilder? Vilken förförståelse har vi om ämnet?

SO
På SOn har vi fortsatt jobba med"familjen och familjens ekonomi". Den här veckan pratade vi om vad som kostar i en familj, vi pratade om begreppen inkomst, utgift, budget, skatt, amortera, ränta,bidrag osv. Vi såg några korta filmer som handlade om detta och diskuterade i klasserna. Sedan arbetade vi med "Tummen upp" - samhällskunskap, om samhällsresurser och fördelning. Där fick vi alla fundera kring detta med ekonomi och miljö. Vi fick en del dilemman, tex ekologisk mat eller inte, bli skjutsad på träningen eller cykla. Då gällde det att kunna motivera genom att använda begreppen ekonomi, hälsa  och miljö varför man väljer det ena eller andra alternativet. Nyttigt, intressant - men inte helt lätt...
Linna och Miranda diskuterar och jämför sina tankar kring ekonomi och miljö.


Kemi
Vi har haft ett prov där vi fick använda vårt egna häfte Kemiskafferiet.
Elisabeht visade vårt experiment där vi har lagt ett ägg i ättika och vatten för att sedan läggas i sirap och vatten. Vi fick också se en potatis sväva i vatten.



Bild 
Vi gör collage med egna bilder.  Vi klippte ut och tog med bilder hemifrån eller så fick ta bilder från internet. Det är ett collage som handlar om vårt självporträtt.

Matte
Vi räknar procent och bråk. Vi tränar på att se sambandet mellan bråk och procent.
En del av oss hann med att besöka Boutique Flisan under fredagen. Det är en klädaffär som höll till i ateljén. Affären hade rea och vi fick träna på att räkna ut reapriset. De som inte hann besöka affären i fredags kommer att få möjlighet att göra det till veckan. Affären har som tur är rea lite längre :).
Axel och Gustav funderar över om de ska köpa den vackra kjolen. Miranda är i shoppingtagen.

När de andra var och shoppade fick övriga träna på bråk och procent på www.nomp.se.

Klurig gruppledtråd - hur många ledtrådar behöver vi för att lösa uppgiften?


Teknik 
Tjejerna har teknik och dom ska designa och utforma våra rörliga djur alltså en prototyp med varsin rörelsmekanism.

EQ 
Killarna har EQ, Där gör vi samarbetslekar och  övningar.

Veckans berättare: Den här veckan har eleverna börjat vara "veckans berättare". Eftersom Malin var hemma med sjukt barn i fredags har inte A börjat ännu, men inne hos B berättade Siri,med hjälp av power point, youtube och fakta om figurerna som härjar omkring i filmen "Dumma mej", Minionerna.

Vi ser fram emot fler berättare nästa vecka :).

NÄSTA VECKA: 

Vi har ett gäng som går till Parkbackens förskola och läser på Måndag.

Matteläxan - multiplikation med uppställning ska lämnas in, och ny läxa lämnas ut.

Kom ihåg att leta fram skridskor och skidor - för i februari är det dags att inta skridskoplan och elljusspår!

Veckans berättare: förbered era redovisningar!

Kom ihåg föräldramötet på måndag kväll - 18.00. Vi berättar om hur ni kan tjäna pengar till klassresan på skolans kommande aktiviteter, och ger er föräldrar chansen att prata ihop er om hur ni ska gå vidare med planerna på en klassresa för eleverna när de går ut femman.


Vi ses!

vinterkramar till er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar