lördag 18 januari 2014

v.3

Hejsan!

Vi börjar med några bilder från sista rasten idag. Härlig aktivitet och glada barn i backen!  






Idag skriver Linna och Ida och berättar om veckan som gått.

Hej!

Idrott: Den här veckan hade vi temat: "lekar".  Vi har lekt en variant på svansleken som heter apor och babianer, mattkull, apor och lejon och en variant av spökboll där varje lag har en hemlig "räddare".
Vi har bland annat tränat på att samarbeta och att följa regler.






Matte: Vi har hållit på med likheten mellan procent och decimaltal. Vi har haft genomgångar övningar som handlar om det och vi har också jobbat i matteboken.

 Linnéa och Max visar hur de tänkt.

 
Axel har just denna lektion uppgiften att öva på förmågan "Att kunna jämföra likheter och skillnader". ps, eleverna är inte tvingade att ha lappen i pannan ;)

Många lektioner börjar vi med "Dagens tal". Då har vi fyra tal, i de olika räknesätten, som alla ska lösa i sina räknehäften. Sedan går vi igenom talen. Det är inte lätt att komma ihåg alla metoder för de olika räknesätten. En morgon hade Anna redan löst talen som hon skrev upp...men vi upptäckte snart att hon inte tänkt helt rätt. Då satt vi i par och hjälptes åt att lösa talen så de blev rätt.
 

Samhällskunskap: Vi har börjat med ett nytt projekt som heter "Familjen samt familjens ekonomi" och vi har arbetat i en bok som heter Tummen upp. Vi läste och diskuterade hur familjer kan se ut, skillnaden med hur de kunde se ut förr och nu och vi pratade om olika grupper man kan tillhöra, i samhället tex förskola, stresshanteringsgrupp och idrottslag.
Vi satt i grupper och diskuterade tre uppgifter ur "Tummen upp" - en faktafråga och två förståelse- och analysfrågor. Nästa vecka ska vi börja prata om familjens ekonomi.


Svenska: Vi har även jobbat med "Tummen upp" i svenskan. Här ser vi lite bilder på det.
Vi läste en skönlitterär text som heter "hemska dagar". När vi läst texten jobbade vi med tre olika sorters frågor för att träna vår läsförståelse. Fakta, förståelse och analys. Efteråt diskuterade vi frågorna tillsammans. Vi kommer att fortsätta arbeta med "Tummen upp" under svenskalektionerna framöver. Nästa vecka arbetar 5B med faktatexter. 5A hann börja med detta redan idag (fredag) eftersom Elisabeth var ledig och Malin hade hennes lektioner. Till veckan får 5A sin NO-lektion istället.
 
NO: Det handlar om densitet och ett lager på ägget som heter osmos. Vi gjorde ett experiment med majsmjöl och vatten, ett med potatis i vatten och ett med ägg.
Bild:





Nästa vecka:

Matteläxa - multiplikationsuppställningar, delas ut på måndag.
Idrott - måndag och torsdag. Vi kör en vecka till inomhus, och fortsätter med tema lekar. Men börja gärna leta reda på skridskor och skidor! :)

Vi har en jättefin skridskobana på fotbollsplanen. Ta gärna med skridskor och hjälm,  och åk på rasterna :).

Eleverna har i dagarna fått (eller ska få) en ny uppgift. Där kommer deras muntliga förmåga att tränas. "Veckans berättare" ska varje vecka berätta om någonting som de själva valt. Det kan vara fritidsintressen, en idol, sin familj, en drömresa eller något annat. De får gärna använda sig av bilder, musik eller annan presentation på smartboarden som stöd.
Vi har - eller kommer att - skicka hem instruktioner! Där finns även schemat när varje elev ska göra sin redovisning.
Förberedelserna är en hemuppgift - men får självklart även göras på Chansen.

 
Celinas konstverk av häftmassa!

Trevlig helg till er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar