fredag 15 mars 2013

v.11

Välkomna tillbaka från sportlovet!

Först några rader från två elever:

I måndags var vi på teater. Den hette <3mig.nu och teater gruppen heter ung utan pung. På medeltiden ska vi göra en medeltidstidning som heter medeltidsnytt. På NO håller vi på att göra elektråniska frågespel. På matten håller vi på med addition och subtraktion. Vi har avrundat tusental tiotal och hundratal. På svenskan har vi jobbat med Mio min Mio då tränade vi på att använda frågor.  

Av: Melvin K och Elias


Veckan har varit ganska kall, men vi har haft soliga, härliga vinterdagar.
På rasterna är det som vanligt full fart:


I måndags var vi på teater på Medborgarhuset. Det var teatergruppen "ung utan pung" som spelade upp en pjäs som handlade om nätet -  >3mig.nu.
Det var en pjäs som ledde till både härliga skratt och eftertänksamhet. Efter pjäsen och även efter händelser i Sverige denna vecka, så har vi pratat en del om internet och vad man ska tänka på när man är på nätet.

SO: Under veckan har vi fortsatt att arbeta med medeltiden. Vi har jobbat med våra artiklar till "Medeltidsnytt". På öppet hus till veckan kommer vi att visa upp våra första artiklar till tidningen. Välkomna till vår tidningsredaktion!
För någon vecka sedan gjorde 4A serier om pesten. Det gjorde 4B denna vecka. Även dem får ni se på öppet hus:).
En av rutorna i serien handlade om att en stor del av Sveriges befolkning dog i pesten. 


SV: Vi jobbar vidare med vårt Mio min Mio-arbete. Vi skrev först klart våra texter om favoritdjur i tisdags. Där tränade vi att skriva faktatexter och att söka information på nätet.
Kapitel 4 handlar om när Mio träffar den flöjtspelande Nonno. Nonno berättar om sina bröder som riddar Kato tagit tillfånga. Vi fick fundera kring Nonnos bröder i en tankekarta som bestod av frågor. Sedan skrev alla en text om bröderna  - och utgick ifrån frågorna. Det blev både saker som vi visste och man fick även fantisera och hitta på - tex om hur man trodde att det gick till när riddar Kato tog dem tillfånga. Som ni kanske förstår så har arbetet kring kapitel 4 handlat om att ställa frågor och hur man skriver frågor. Vi fortsätter med detta nästa vecka.

MA: Vi har påbörjat ett nytt kapitel i matten. Det handlar om addition och subtraktion. Vi ska träna mer på olika strategier för att räkna ut addition och subtraktion, tex huvudräkning, bakifrån med addition, uppställning och räkna talsorterna var för sig. (Ni som var på vår mattekväll kan ju det där nu, eller hur :)!)
Den här veckan har vi tränat på att avrunda och en strategi för huvudräkning när talen man använder ligger nära varandra. Tex 2478 + 6 = 2478 + 2 + 4 =2484;  vi räknar först upp till närmaste tiotal och lägger på det som blir kvar. Eller tvärtom: 3572 - 5 = 3572 - 2 - 3; vi räknar nedåt, först till närmaste tiotal och tar sedan resten.

NO: Vi har fortsatt med våra elektroniska spel.
        I onsdags kom en journalist från Dagbladet hit. Vi visade svaret från statsminister Fredrik
        Reinfeldt som vi fått efter att vi skrev brev om miljö till honom för några veckor sedan. Hon
        fick även se när vi tillverkade våra spel.


Besök från tidningen...

Nästa vecka:

På onsdag är det öppet hus. Välkomna hit mellan 17.30 - 19. Kom och se när hela skolan sjuder av aktiviteter. Hos oss kommer ni bland annat att få besöka tidningsredaktionen för "Medeltidsnytt", prova våra elektroniska spel som eleverna gjort själva och se på arbeten från Mio min Mio-temat m.m.

På onsdag ska vi på konsert på Medborgarhuset kl.10.30. Detta innebär att det blir lite senare lunch.

På tisdag är det matråd och på onsdag är det elevråd.

Ha en trevlig helg!
/alla vi i fyran





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar