fredag 22 februari 2013

vecka 8

I tisdags fyllde vi klassrummen med föräldrar som ville lära sig mer om dagens matematik. Till vår hjälp hade vi ett helt gäng duktiga elever. De visade på smartboarden, för föräldrarna, hur man skulle tänka när man använder metoder som "talsorterna var för sig", "bakifrån med addition" och kortdivision. Sedan fick alla vuxna prova på att lösa tal själva.
Efter en stund visade vi några multiplikationsspel som man provade att spela. Tankeverksamheten var på topp och när föräldrar och elever gick hem hoppas vi att vi gett dem några nya aha-upplevelser om hur matematiken idag ser ut. Vi hoppas också att spelen som finns med i deras gula kompendium som följde med hem, kommer till användning!
Om det är någon som inte var här men som ändå skulle vilja ha kompendiet - hör av er! Vi har även 10-sidiga tärningar för 10 kr/st.
Här är även en bra sida att gå in på. Här har lärare spelat in olika småfilmer där man tex förklarar olika matematiska begrepp och metoder. Vi tittade tex på en film där man förklarade bakifrån med addition på mattekvällen.
www.teacherondemand.se




På idrotten åkte vi skidor för tredje och sista gången. Några bilder...


Vissa åkte lite annorlunda...missa spåret??
Basket stod på schemat på torsdagens idrott. Här övar vi lite bollkontroll.  Vilka bollkonstnärer!

På svenskan har vi denna vecka lyssnat på kapitel två av Mio min Mio. Efter det så har vi arbetat med flera kunskapskrav inom svenskan: bland annat att göra tankekarta och skriva text utifrån den, att använda rätt skiljetecken, att stava och att skriva med läslig handstil.
Mio-kapitlet handlade om när Mio träffade sin kompis Jum-Jum och om hans saknad efter Benka - kompisen i Stockholm. Med tanke på detta blev temat för tankekartan och texten - Kompis/Bästis.
När texten skrivits fick eleverna prova på att kamratbedöma texterna. De fick byta text med en klasskompis och ge feedback på varandras texter. 

På SOn har vi arbetat med medeltiden. Vi har sett film, haft genomgångar med hjälp av bildspel och läst och svarat på frågor i ett häfte. Vi har även fortsatt på vår egen medeltidsfigur - en journalist som ska jobba på tidningen "Medeltidsnytt" inom kort.

I tisdags, när Anna och Malin förberedde eleverna som skulle vara med på mattekvällen, spelade A och B multiplikationsrace tillsammans. Multiplikationsrace var ett av spelen som man fick möjlighet att prova på, på kvällen också. Massor med mängdträning, på ett roligare sätt än att skriva ner tal efter tal på ett papper :). 

Multiplikationsrace

Vi har jobbat med klockan under några veckor på matten. Den här veckan började med diagnos och efter det har vi repeterat eller gjort vidare utmaningar. Till veckan kommer vi att göra ännu ett litet test för att se om det är några vi behöver fånga upp och som behöver ytterligare träning på klockan, almanackan och termometern.
Här nedan lägger 4B ett klockmemory för att träna lite extra på klockan...


...och här fick de spela tårtspelet. Också det ett spel som presenterades på vår mattekväll.


NO: På Non har vi jobbat vidare med elektricitet i Fysik och kemi-boken. 
Vi har testat att göra seriekopplingar på smartboarden. 
Vi har tittat på hur periodiska systemet är uppbyggt och vi har fått göra experiment. Då kopplade vi olika sladdar med batterier och annat för att få bla lampor och små fläktar att fungera. Vi har lärt oss skillnaden mellan elektrisk ström och statisk elektricitet. 
Max och Therese.
Linna





Nästa vecka:

Sista veckan innan sportlovet. 
Vi kommer att fortsätta arbeta med medeltiden på alla SO-lektioner. Snart kommer arbetet med "Medeltidsnytt" att starta upp. Spännande!

På matten gör vi ett test på det område vi arbetat med under den senaste tiden; tid och temperatur. Efter det får vi se om vi behöver träna yttterligare eller om det är dags att börja på det nya kapitlet "addition och subtraktion". 

På svenskan arbetar vi vidare med vårt Mio min Mio-tema. 

På fredag får vi besök till fyran av en elev som senare ska börja i 4A. 

Trevlig helg  (i helgen hejar vi på Malin som är ute i vasaloppsspåren och åker :))

// alla i vi i fyran







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar