fredag 7 september 2012

Vecka 36

Hej alla!

Denna vecka har vi varit på Jamtli i Östersund och varit med på en Vikingadag.
Vi fick testa att vara Vikingar, vi lära oss hur man sålde varor på Vikingatiden, hur de bytte varor med varandra och prutade. Vi fick skjuta pilbåge, slåss med svärd och kasta träyxa. Vi fick smaka på vikingabröd och vi fick lära oss att skriva våra namn med runskrift. Vi fick se en jättegammal tygbonad som var 1000 år gammal.


4B började dagen med att vara vikingar, 4A fick då vandra runt på Jamtli och titta på olika saker till exempel så hoppade vi i hö och gjorde volter. Vi lekte en lek på en stor båt , det gick ut på att plundra varandra. Vi lekte även i ett ånglok. Det fanns ett teknikland där vi fick lära oss mer om vattenkraft, solenergi, vindkraft och muskelkraft. Vi fick tillverka kraft på olika sett för att leksakerna i parken skulle fungera. Där kunde vi även ladda mobilerna med solkraft. Där kunde man även testa på flottning.

Vi fick titta på djuren, det fanns kossor, hästar, getter, kaniner, höns, får.
Efter lunch så bytte vi, 4A var vikingar och 4B fick vandra fritt.

Här kommer massor av bilder från vår härliga dag:

 
 



















         





 











På idrotten har vi haft friidrott, vi fick testa längdhopp, stöta kula, kasta diskus, kasta spjut, några meter häck och springtävling.



Linnéa stöter kula.
Madde kastar spjut.










På engelskan har vi haft glosförhör, vi har jobbat med kapitel 1 där vi har fått lära oss att presentera oss, hälsa och säga hej då.

Halva klass 4A och halva 4B har haft EQ med Nina. Där fick vi använda speglar med känslor. Man skulle säga meningar med olika känslor, till exempel "Jag vill inte gå och lägga mig" med känslan glad, ledsen, förvånad, arg eller sur...

På bilden tillverkade vi musikdjur, vi fick ta en lapp med ett djur och en lapp med ett instrument, sedan skulle vi sätta ihop dessa till ett musikdjur, till exempel: dragkobra, tvärpard, getpano, gäddboard, targ.

Under svenskalektionerna har vi arbetat med vårt skrivprojekt "Huset", med läsförståelse och i måndags läste vi läsläxan för varandra för första gången. För att vi inte skulle störa varandra spred grupperna ut sig i skolan, någon grupp fick sitta i städets rum, en annan i skolsysters rum osv. Det gick väldigt bra att sitta i de olika grupperna och läsa.

På SOn kollade vi på andra delen till Resan tillbaka, där fick vi lära oss mer om trälar. Vi fick även höra början till en saga som handlar om en pojke som levde på Vikingatiden. Vi kommer att få höra mer om den pojken i framtiden.

På matten har vi fått 3ans och 4ans tabell i läxa till nästa måndag. Vi har fortsatt jobba med det första kapitlet i boken, nästan alla har kommit fram till diagnosen.

På träslöjden har nån jobbat med att tillverka en osthyvel, på syslöjden har vi sytt med symaskinen.

Vi har valt kamratstödjare i klasserna, kamratstödjarnas arbete är att se till att ingen är ensam eller ledsen på rasterna, säga till någon vuxen om de ser någon som retas, vara en bra kompis helt enkelt. Representanterna kommer att få gå en utbildning den 4 oktober i skidstugan vid elljusspåret.

Nästa vecka:
Nästa vecka är det en "vanlig skolvecka". Elisabeth kommer att vara ledig på torsdag och fredag, då kommer vi att ha helklass på engelskan och idrotten.

Vi kommer att börja arbeta med landskapet Södermanland på SOn, annars ser veckan ut som vanligt.

Vi blir jätteglada om du som läser skriver en liten kommentar nedan!

Kram från alla oss i årskurs 4.





  

                                                       





 


 
 





5 kommentarer:

  1. Det var ju som OS på idrotten.
    Vilka härliga Jamtli-Vikingabilder, och vilka glada barn.

    SvaraRadera
  2. Det var verkligen en toppendag - såklart vi hade massor av glada barn :)

    SvaraRadera
  3. Hej på er!
    Bra sida det här, kul att titta på bilderna och läsa vad ni gjort.
    Hoppas ni får en ny bra vecka och att läxorna är gjorda!! :)
    Hälsar Noels mamma Jennie

    SvaraRadera
  4. Vilken vecka, mycke har ni hunnit med :)

    SvaraRadera
  5. Äntligen har jag varit inne på bloggen, mycket kul att läsa. Jättebra med läxor och tips på länkar. Såg ut som det var mycket kul att göra på Jamtli! Cassandras mamma Anna-Lena

    SvaraRadera