fredag 28 mars 2014

v.13

Hejsan!
 
Jonna och Linnéa skriver bloggen idag. 
 
 
 
Ute jobb på onsdagen! :)
 
 
Vilken härlig vecka vi haft, nu är det VÅÅÅÅÅR!
 
RAST: Vi tog fram de nya hästhinderna och hoppade lite, och lekte frystagen!


                              TEKNIK: Pojkarna gjorde mekaniska djurmodeller av mjölktetror.
 
 
Till veckan börjar vi våra utvecklingssamtal och idag, fredag, förberedde vi oss inför dem. Vi har funderat över vilka förmågor vi är bra på och vilka vi behöver träna mer på, hur vi lär oss på ett bra sätt och så har vi plockat fram arbeten som kan visa både vad vi är bra på och vad vi behöver träna på. Det ska bli roligt att få visa upp för er där hemma :).

BILD: Vi målade våra Piccasso bilder som vi skissade förra veckan.




BIOLOGI: Vi fortsatte skriva på skummbananens resa mot toan, kollade på en film och svarade på frågor om "hjärnan, drömmar och kroppens ljud".


SO: Vi jämförde hur det var att leva som barn nu och under Vasatiden.Vi fyllde först i en tabell och sedan skrev vi en sammanfattande text där vi tittade på likheter och skillnader och övade den analytiska förmågan.




 
 Engelska: Vi gjorde ett engelska test på det vi lärt oss de senaste veckorna.

 
 FILM: 5A kollade på filmen: Good night mr Tom. Vi har läst boken först och fick sedan jämföra boken och filmen. 5B kommer att se filmen när de hört klart boken...
 
 
 
ENGELSKA: Vi gjorde en teater om Hansel and Gretel och Sleeping Beauty. Först läste vi manuset i gruppen och översatt den. Sedan övade vi på teatern och spelade upp den för varandra. Det gick jättebra och alla var jätteduktiga.




 
Idrott: I måndags tog vi en promenad runt klaraborg i det vackra - men lite blåsiga, vädret. Under tiden gick vi en tipsrunda där frågorna handlade om Vasatiden. Ett bra sätt för oss och våra lärare, att se om vi lärt oss något under de här första veckorna av vårt Vasatiden-jobb. Om vi hade lärt oss nåt? Det var ett toppenresultat!


 
På vårt andra idrottspass fick vi prova på Tabata - högintensiv träning under 4 minuter. Vi hade en egen "Tabatatränare" som hejade på oss till musik från Spotify. Första omgången skulle vi välja ut övningar som främst tränade styrka. Det blev armhävningar, situps och squats. Andra omgången skulle vi välja ut övningar där vi främst tränade vår kondition - det blev burpees, mountainclimbers och utfall.
Efter passen pratade vi om upplevelsen av de olika övningarna, och hur det kändes. Vi avslutade med att slappna av och göra några stretchövningar tillsammans. BRA JOBBAT!

När vi i 5B läste vår läsläxa i måndags, fick vi även en uppgift som vi skulle arbeta med under läsningen. Vi använde en lässtrategi för att öva upp vår läsförståelse där vi pratade om svåra ord som dök upp i texten. För att förstå det man läser är det också viktigt att samtala kring de svåra ord som man stöter på. När någon hörde ett svårt ord vid högläsningen i gruppen sa den personen: stopp. Gruppen skrev upp det svåra ordet. Efter läsningen hjälptes man åt att förklara ordet. Det hände att man behövde ta till ordlista eller Google translate.
Efter denna "detektivövning" löste vi uppgifterna till boken tillsammans, och diskuterade svaren.

Svenska:
Vi jobbade med Nordiska språk. Vi fick sjunga på språken samt se på filmer och lyssna på språken. Sedan testade vi våra nya kunskaper i Tummen upp. Vi övade på att se likheter och skillnader mellan svenska och de närliggande språken.



Vi gjorde Quizzar på nätet, om de Nordiska språken. Inte alltid så lätt :)!

 
// Jonna och Linnèa!

Nästa vecka:

Måndag:
Dans 8,30-10,00
Utegympa

Onsdag:
Engelska glosor

Torsdag:
Idrott inne, kläder och handduk med.

ÖPPET HUS 18,00-19,30- VÄLKOMNA!

Utvecklingssamtalen börjar, håll koll på tiden!

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar