fredag 11 oktober 2013

v. 41

Hej!

Denna vecka hjälper Anja och Stina till med att skriva bloggen.


SO:
På SO:n vi jobbade vi med södra Europa. Vi fick jobba med kartan över ett land vi själva valt och sedan skriva en faktatext om samma land.
Vi tränar på förmågan att använda kartan och att söka, sammanställa och använda information - fakta från läroböcker och internet ska bli en egen faktatext. Vi tränar också på att använda begrepp som är viktiga inom geografiämnet tex klimat, natur, valuta...Då tränar vi vår begreppsliga förmåga.







 NO:
På NO:n förra veckan lärde vi oss att salter består av joner. Alla atomer vill inte ge bort eller ta upp elektroner. En kolatom vet varken ut eller in för den har jämnt antal elektroner i sitt yttra skal. Den bildar då en oladdad molekyl.

Vi byggde molekyler av "riktiga" atomer och sedan fick vi  bygga molekyler av kikärtor och tandpetare. Vi byggde molekylerna Metan, Etan, Propan och Hexan.


Vi har redovisat våra väderkartor.


Svenska: Vi fortsatte att skriva på vår "magiska dörr". Denna vecka jobbade vi mycket med att bearbeta det vi redan skrivit. Vi kamratbedömde, tittade på feedback från våra lärare och endel lyssnade på sina kapitel och fick den uppläst på datorn via ett program som vi har där.
Jonna och Lena lyssnar igenom sina kapitel.

Matte: På matten fortsatte vi att jobba med klockan och tid. Vi arbetade även med datum och almanackan. Här gjorde vi en gruppövning där vi skulle träna på att skriva våra födelsedatum på tre olika sätt och sedan satt vi i grupper och lade dem i ordning - yngst först och äldst sist. Vi kom fram till att det är lättast att lägga de datum i ordning som är skrivna: 760317, och att man först måste titta på året, sedan månaden och sist dagen.


Molekylbygge: Vi byggde molekyler av kikärtor och tandpetare.















 Mums med kikärtor :)


Bild:
På bilden gjorde vi klart våran bilduppgift. " Den mystiska dörren ". När vi tyckte att vi var färdiga med vår bild fick vi jämföra den med berättelse vi skrivit.


 Engelska:
På engelskan har vi haft ett test på Intro-chapter 4. Vi har börjat lära oss oregelbundna verb. Och vi har börjat skrivit brev på engelska. Breven ska vi sedan skicka vidare till elever i årskurs 5 på bland annat Fränstaskolan.

Och 5B läser upp sina engelska brev. 



 På idrotten spelade vi fotboll på tre olika planer. På en plan skulle vi skjuta ner varandras koner och fick flytta över den som vi sköt ner, på en spelade vi fotbollskubb och på en spelade vi på små mål. Full fart och alla var aktiva hela lektionen.


Nästa vecka:

Måndag:Max P, Melvin K, Linnéa och Jonna går på Parkbacken och läser för barnen där.
Läxförhör på multiplikationstabell 1-10, nu ska de sitta som ett rinnande vatten.

Onsdag: Elevråd, Jezper och Max J går
Det första läxförhöret på oregelbundna verb i engelskan

Torsdag: Skridskor efter lunch

Fredag: Elisabeth ledig, Malin jobbar på hennes lektioner.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar