torsdag 23 maj 2013

v.21

Hejsan alla!

Härliga tulpaner på vår skolgård!



Full fart på rasten...

Malin var och shoppade lite nya rastleksaker. Kul!  Bollarna i olika
varianter blev genast populära att använda :).



Den här veckan berättar Emma och Mathilda om vad vi gjort:

Hej!
NO - vi har varit på boberg vi fick göra modeller på datorer.
Matte - vi hade mutiplikation och divition viräknade i matte böckerna och tittade på smartborden.
Svenska - vi har arbetat med tidningsartiklar vi fick en bild som man skulle skriva om så att det skulle bli en tidningsartikel.
Engelska -  vi arbetade i böckerna och vi skulle tränna på att säga do/does.
SO - vi har arbetat med Gotland. Vi har skrivit om Gotland och sett en film.
PROV -  vi har haft prov om sveriges landskap. Det va ganska roligt men lite klurit.
Idrott - Vi har haft fri lek ute det var jätte roligt.
Slöjd - TräslöjdsMicke var sjuk den här veckan.
Nu är det bara 12 dagar kvar till sommarlov!!!


På matten har vi börjat på ett nytt kapitel. Det handlar om multiplikation och division. Vi kommer bland annat att lära oss mer om att multiplicera med 10, 100 och 1000, att multiplicera större tal med hjälp av uppställning som metod och att räkna kortdivision. 
För att bli duktig på dessa metoder inom matematiken krävs det också att man kan sin multiplikationstabell. Vi har därför återupptagit träningen av den, på olika sätt. Vi har spelat multiplikationsrace och haft 3 minuterstest. Detta fortsätter vi såklart med för det märks att många måste bli säkrare! Vi påminner igen om att använda tex www.nomp.se eller www.mult.se för att träna hemma. Det kan även vara dags att ta fram häftet med en massa träningstips som ni fick under mattekvällen!

multiplikationsrace

Hmmm, hur var det nu igen? Multiplikationstabellen?

NO:  Den här veckan har vi varit på besök till Kenneth Lindström på Bobergsgymnasiet. Där fick vi en inblick i CAD-programmet på datorn som man använder för att göra ritningar och modeller när man kanske vill tillverka något.
Vi lärde oss snabbt hur vi skulle använda grunderna för att göra modeller. Vi fick bl a lära oss att göra kanter mindre skarpa och att färglägga. Vi gjorde både två-dimensionellt och tre-dimensionellt.

Vi har repeterat lite i biologin bla fotosyntes och ekosystem. Elisabeth gjorde tillslutna  kretslopp i stora glasburkar både till 4a och 4b.
I burken finns, gammal jord med destruenter, lecakulor, ampellilja, syre, koldioxid, vatten, kolhydrater som tillsammans solen och klorofyll ger ett evigt kretslopp. För att göra fint så la Elisabeth i pinnar , en sten och tre kottar.
Det här kretsloppet ska vi ta med oss i klassen åren framöver så långt det går.
Vi fick plantera frön av ringblomma och blåklint som vi hoppas blir skapligt stora plantor som vi kan ta hem och plantera när det blir sommarlov.
Nästa vecka ska vi ha ett repetitionstest där vi får använda våra arbetsböcker för att kunna svara på frågorna.


















Plantering på NO´n:






















På svenskan - och vårt Mio min Mio-tema, har vi arbetat med lite olika saker i 4A och 4B, eftersom vi kommit lite i otakt. 4B har denna vecka tränat på att skriva tidningsartiklar. Vi tittade på hur artiklar är uppbyggda och funderade kring vad en journalist behöver veta när han ska skriva en artikel.
Vi pratade om bland annat rubrik, ingress, brödtext och mellanrubrik.
Sedan fick vi, i par, skriva en artikel med en bild som utgångspunkt. Bilderna var inte helt vanliga bilder. Jonna och Cassandra fick, som ni ser nedan, en bild på en elefant som lagt sig över en bilväg, Viktor och William skrev om ett hus som vänts upp och ner, Lena och Mathilda skrev om världens starkaste bebis som på bilden gör armhävningar och Noel och Melvin N skrev om en fånge som rymt från ett fängelse...men som kom ut på helt fel ställe :).
4A skrev fakta om Astrid Lindgren och ska idag börja skriva en novell om rädsla.




I måndags hade vi idrott inne och spelade paintball. Roligt som vanligt!
I torsdags var det bättre väder, så då var vi ute och hade frijympa. Fotboll, rockringar, frisbee, brännboll...



SO-lektionerna denna veckan har bara bestått av Geografi. I onsdags hade vi prov på Sveriges landskap. De flesta klarade detta galant men några elever kommer att få en chans till att få bättre resultat. Datum för omprov kommer snart!
De andra två SO-lektionerna lärde vi oss mer om Gotland - det sista landskapet i vårt Sverigearbete. Nu är vår egen Sverigebok fylld av faktatexter och bilder om våra landskap. Nästa läsår kommer vi att bege oss ut i Europa istället.

I onsdags var hela gänget upp till Kenneth på musiken och tränade på vår avslutningssång. Vi vill påminna om att träna på den hemma så att alla kan den riktigt bra till avslutningen i Medborgarhuset den 13/6.


På torsdagen åt vi tacos så vi orkade inte ens sitta på stolen efteråt :)



Nästa vecka:

Vi fortsätter att arbeta med multiplikation och division i matten. Träna gärna tabellerna hemma.

Omprov:  Sveriges landskap - onsdag 29/6.

På torsdag eftermiddag går vi till IP och tränar friidrott.

På måndag kommer det ett gäng skolledare ända från Malmö för att hälsa på oss på skolan. De vill veta mer om, och se, hur vi arbetar med läroplanen. De är nyfikna att höra hur vi arbetat för att lära oss mer vi lärare OCH hur vi tar upp det med eleverna i klassrummet. Roligt att vi uppmärksammas för det arbete som görs!

Vecka 23 är det elevens val-vecka. Kom ihåg att lämna in prao- och elevensval-blanketterna.

Trevlig helg!
                                    /Alla vi i fyran

1 kommentar:

  1. Oj oj oj vad ni jobbar på bra. Åh härligt med sommarlov snart!! //Linda Benjamins mamma

    SvaraRadera