fredag 24 augusti 2012

v.34

Hej alla där hemma!

Så har vi avverkat vår första vecka som klass 4A och 4B. Det har varit en bra vecka och vi har kommit igång med en del arbete. Idag är det vi lärare som skriver i bloggen - eleverna har fullt upp idag med att starta upp sitt skrivprojektarbete som heter "Huset". Det är ett skrivprojekt i kapitelform som vi kommer att arbeta med under denna termin. Det hela kommer att bli en alldeles egen bok - för varje elev. När vi arbetar med "Huset" tränar eleverna på att skriva. De tränar på att stava, använda rätt meningsbyggnad och att - såklart - fantisera.
De kommer att skriva en kladd som sedan rättas av oss. Feedback är viktigt i skrivprocessen för att gå framåt. När kladden är rättad, renskriver eleverna kapitlet med hjälp av datorn.
Den här veckan har de börjat att rita sitt hus, och de har börjat skriva första kapitlet där de berättar om sitt hus.

Under mattelektionerna har vi så smått börjat räkna i vår nya mattebok, fast den ännu inte kommit. Den är alldeles nybeställd och kommer om några dagar.
Vi har gjort några gemensamma aktiviteter som handlar om mönster och tal. Då tränade vi på att se mönster och vi har tränat på vad siffror är värda beroende på var i talet det är placerat. Tex att 1:an är värd 100 i talet 156, och att 5:an är värt 50. Att se mönster visade sig vara ganska klurigt för många, men tals värde verkade de flesta ha kläm på.
En annan sak som vi tränat på i veckan, och som var riktigt svårt, var att använda räknehäfte för att skriva svaren på matteuppgifter. Men det kommer vi att göra mycket framöver - så det lossnar nog snart.

På SO´n har vi startat upp två områden. Det ena är historia; Vikingatiden. Vi måste ju förbereda oss inför Vikingadagen på Jamtli (5/8). Då fick eleverna prova att sätta ut bilder från tidsåldrarna; istiden, stenåldern, bronsåldern, järnåldern och Vikingatiden, på rätt ställe på ett klädstreck. Några fick träna musklerna på samma gång när de höll upp repet :).
Vi har även börjat med geografi. I onsdags tränade vi på att använda kartboken. Det var lite klurigt att komma på hur man skulle använda registret och koordinater för att hitta olika orter i världen.

I torsdags hade vi en jättemysig eftermiddag i elljusspåret. Solen sken och eleverna var på mycket gott humör och hade fullt upp med olika aktiviteter i skogen. Här kommer några foton från vår härliga eftermiddag.



Kubb

Funderingar i skogen...

Inte nudda marken.

Hind och Ida tränar bollkontroll.

Vem ska vinna poängjakten?

Uppfinningsrika elever - här spelas pingis!

Johan, Fred och Carina bjöd på cirkusföreställning. Carina var en hejare på att jonglera med en pinne.

Publiken tittar på.

Balanskonstnären Fred.

Jaga svansen-lek.


Nästa vecka:

På måndag är det skolfotografering. Då slutar eleverna 14.00 för att fotografen ska hinna med att ta alla porträtt. Istället får eleverna kortdag på torsdag (13.00).

På onsdag kväll är det föräldrarmöte, kl.18.00.

På måndag kommer eleverna att få sin första läsläxa. Det handlar även i år om "Pojken och Tigern", men de beger sig ut på äventyr i historien istället för runt i Sverige. Läxan kommer att vara måndag - måndag.

De har även fått engelskaläxa idag. Det är ett gäng glosor som ska tränas till nästa fredag. Ett tips: gå in på "glosmästaren" (finns i "Tipslistan" här på bloggen) för att träna glosorna.

Eleverna har fått en läxa i geografi också. Vi ska starta upp arbetet om Sverige med att alla får berätta om en plats i Sverige som de varit på. Det kan vara en plats som ligger nära Ånge eller långt bort, det spelar
ingen roll. 4A har sin läxa till onsdag och 4B till tisdag.

Ha en trevlig helg!

                          //Anna, Malin, Elisabeth och Carina




5 kommentarer:

  1. Vad har de i engelska? Kapitel ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Maria!

      Eleverna fick förra veckan med sig ett stencilhäfte med alla glosor som kommer att komma allt eftersom under läsåret. Det är bara att följa listan från början till slut - med ett nytt kapitel varje vecka. Denna vecka arbetar klassen med kapitlet "Take off".
      Mer info angående engelskaläxan (och andra läxor) kommer på föräldramötet på onsdag.
      mvh Anna

      Radera
  2. Jättebra med en blogg, nu behöver man inte hålla reda på en massa papper. Kul att följa er så här. Ha det bra klassen.

    SvaraRadera
  3. Bra med blogg - behöver man inte missa ngt här hemma. Nu kommer jag invänta Anna och Malins mejl med samliga föräldrars mejl, därefter kommer jag skicka ut ett mejl till alla som en första start hur vi går vidare med ev. klassresa åk5./ Katarina Dahl Nilsson

    SvaraRadera